Využití neprodaných potravin – v Británii ví, jak na to

Také vás při nákupu v supermarketu napadá, co se děje se vším zbožím, když se jeho doba nachýlí ke konci spotřeby? Kam se poděje všechna zelenina a ovoce, která svým vzhledem už nepřipomínají naleštěné kousky jako ze žurnálu? Nad stejnými otázkami dumali v britském Sainsbury.

Supermarkety po celém světě patří mezi ty největší producenty biologicky rozložitelných odpadů, ale přesto každý den plní kontejnery za nákupními centry a ve většině případů končí bez dalšího využití. Právě v Sainsbury přišli na způsob využití tohoto odpadu.

Na pobočce v Cannocku před časem vyzkoušeli skvělou novinku. Potravní odpady a přebytky tu končí v reaktoru, kde díky procesům rozkladu bez přístupu vzduchu vyrábí energii pro celé nákupní centrum. Princip fungování je přitom velmi jednoduchý.

Potraviny s prošlou lhůtou nejprve putují do skladu, kde jsou roztříděny podle využitelnosti. Zboží na hranici spotřeby zamíří do charity (což je také úctyhodné), rozměklé ovoce přijde do zdejší zoologické zahrady. A zbytek míří do nedaleké bioelektrárny.

V reaktoru za nepřítomnosti vzduchu, bakterie rozloží zásilku na jednotlivé sloučeniny a plyny, které jsou následně energeticky zhodnoceny. Vyrobená elektřina pak míří nazpět do Sainsbury, kde elektřinou zásobuje celé nákupní středisko.

Zbylé odpadní látky z rozkladného reaktoru jsou využity jako přírodní hnojivo, a místní zemědělci je odtud odebírají. Za pomocí hnojiva opět vypěstují ovoce a zeleninu, jimiž zase zásobují obchodní dům v Sainsbury. Zkrátka koloběh jak má být.

S.Š.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>