Také vás při nákupu v supermarketu napadá, co se děje se vším zbožím, když se jeho doba nachýlí ke konci spotřeby? Kam se poděje všechna zelenina a ovoce, která svým vzhledem už nepřipomínají naleštěné kousky jako ze žurnálu? Nad stejnými otázkami dumali v britském Sainsbury.
Supermarkety po celém světě patří mezi ty největší producenty biologicky rozložitelných odpadů, ale přesto každý den plní kontejnery za nákupními centry a ve většině případů končí bez dalšího využití. Právě v Sainsbury přišli na způsob využití tohoto odpadu.
Na pobočce v Cannocku před časem vyzkoušeli skvělou novinku. Potravní odpady a přebytky tu končí v reaktoru, kde díky procesům rozkladu bez přístupu vzduchu vyrábí energii pro celé nákupní centrum. Princip fungování je přitom velmi jednoduchý.
Potraviny s prošlou lhůtou nejprve putují do skladu, kde jsou roztříděny podle využitelnosti. Zboží na hranici spotřeby zamíří do charity (což je také úctyhodné), rozměklé ovoce přijde do zdejší zoologické zahrady. A zbytek míří do nedaleké bioelektrárny.
V reaktoru za nepřítomnosti vzduchu, bakterie rozloží zásilku na jednotlivé sloučeniny a plyny, které jsou následně energeticky zhodnoceny. Vyrobená elektřina pak míří nazpět do Sainsbury, kde elektřinou zásobuje celé nákupní středisko.
Zbylé odpadní látky z rozkladného reaktoru jsou využity jako přírodní hnojivo, a místní zemědělci je odtud odebírají. Za pomocí hnojiva opět vypěstují ovoce a zeleninu, jimiž zase zásobují obchodní dům v Sainsbury. Zkrátka koloběh jak má být.
S.Š.