Cena elektřiny tento rok opět poroste. Možná vám pomyšlení na nárůst poplatků za energie nahání hrůzu. V následujícím článku se vám pokusíme pomoci a poradit, jak na běžných činnostech, které provádíte denně, ušetřit. Dnes koukneme do kuchyně.
V moderní kuchyni je totiž vše na elektřinu. Udělejme si tedy malou inventuru.
Mezi největší žrouty elektrické energie v kuchyni patří trouba, myčka, lednice, mrazák, rychlovarná konvice, mikrovlnka a případně ohřívač teplé vody. Pokud máte průtokový ohřívač vody, tak umývání nádobí čtyřikrát týdně teplou vodou o teplotě šedesát stupňů vás stojí 800 až asi 1000 korun ročně.
Oproti tomu jedno umytí nádobí v myčce vyjde při stejné teplotě pouze na deset korun. Musíte však dodržovat určitá pravidla. Myčku nikdy nezapínejte pokud není úplně plná. Nepoužívejte předmývací programy a programy k sušení. Nádobí nechte oschnout na vzduchu. Výrazně můžete ušetřit i snížením teploty, na kterou je nastaven průtokový ohřívač. Snížení teploty o deset stupňů vám ušetří asi tisíc korun ročně.
Z velké spotřeby elektrické energie jsou často obviňovány trouby. Není to však zcela pravda. 180 minut pečení v troubě s grilem vás vyjde asi na deset korun. Ovšem jestliže troubu budete předehřívat, maso před pečením nerozmrazíte a během pečení troubu čtyřikrát otevřete a necháte ji otevřenou po dobu jedné minuty, tak náklady vzrostou o dalších deset korun.
Lednice i mrazák fungují nejúsporněji, když jsou v chladné místnosti. S každým stupněm nad 20 stupňů narůstá jejich spotřeba o pět procent. Když už je máte v kuchyni, dbejte na to, aby nestály v blízkosti trouby, radiátorů ani pračky.
J. H.